Tydzień Weganizmu w Szczecinie!
Zachęcamy do obejrzenia krótkiej relacji.

– zorganizowaliśmy 4 akcje uliczne
– zaprezentowaliśmy film „To tylko zwierzęta”
– przeprowadziliśmy pokaz kulinarny dla 40 osób
– rozdaliśmy ponad 1000 ulotek o weganizmie
– rozdaliśmy 400 ulotek o testach na zwierzętach
– rozdaliśmy 600 ulotek Jak mięso zabija Ziemię
– rozdaliśmy wiele innych ulotek o prawach zwierząt i przepisów na roślinne dania
– o tygodniu weganizmu pojawiło się kilka artykułów w lokalnych mediach
– sporo osób skorzystało z rabatów w restauracjach i kawiarniach
– rozlosowaliśmy bony i zaproszenia wśród uczestników Tygodnia Weganizmu

 

PRZEPISY Z WARSZTATÓW:

 

Kotlety z musli:

-pół paczki musli

-przyprawa mp. do kurczaka (może być do gyrosa, kebaba, falafeli itd.)

Musli zalać wrzątkiem, 2 cm powyżej poziomu płatków, dodać przyprawę i wymieszać. Po ok 30 minutach, kiedy musli będzie w miarę zimne, formujemy kotlety i smażymy.

 

Kotlety z boczniaków:

-boczniaki

-mąka kukurydziana (lub inna)

-sól, pieprz

Boczniaki myjemy i wykrawamy nóżkę. Następnie solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto.

 

Kotlety z brokuła i ryżu:

-brokuł

-torebka ryżu (0,5 szklanki)

-sól, pieprz, czosnek (1-2 ząbki)

-mąka kukurydziana (lub inna) ok 1 szklanka

Gotujemy ryż i brokuła (osobno). Następnie miksujemy, dodajemy sól, pieprz i wyciskamy lub ścieramy czosnek. Kiedy doprawimy odpowiednio, dodajemy mąki aby konsystencja była zwarta, a masa dawała się formować. Lepimy kotlety i smażymy.

 

Majonez:

-szklanka białej fasoli (może być sucha lub opcjonalnie z puszki)

-olej nierafinowany np. rzepakowy 0,5-3/4 szklanki

-musztarda

-czarna sól

Fasolę zalewamy wrzątkiem na 4 godziny. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy. Następnie miksujemy ziarna fasoli z odrobiną wody od gotowania i olejem. Dodajemy kilka łyżeczek musztardy wedle smaku i czarną sól. Całość blendujemy.

 

Pasta NIErybna:

-majonez wegański

-glony (6 arkuszy – 1 paczka)

-sos sojowy

Glony łamiemy i zalewamy wrzątkiem, tak aby namokły ale nie było zbędnej wody. Dodajemy kilka łyżeczek sosu sojowego i odstawiamy na 20 minut. Następnie blendujemy z majonezem.

Możemy również dodać mąkę i zrobić z pasty kotlety.

 

Eklery:

-ciasto francuskie

-budyń śmietankowy (2 opakowania)

-mleko roślinne

-margaryna roślinna (pół kostki)

Budyń śmietankowy gotujemy na sztywno tj z połowy podanej na opakowaniu ilości mleka. Po ostygnięciu blendujemy z margaryną. Ciasto francuskie kroimy w prostokąciki. Wielkość zależy od naszych preferencji. Prostokąciki pieczemy według wskazówek na opakowaniu. Kiedy będą zimne kroimy wzdłuż. Środek nadziewamy kremem. Opcjonalnie wierzch możemy polać czekoladą.

 

Pieczarki z pietruszką i suszonymi pomidorami:

  • pęczek pietruszki
  • pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • odrobina soku z cytryny
  • około 15 sztuk średniej wielkości pieczarek

Umyte pieczarki lekko osolić, piec w piekarniku około 20 minut (aż zmiękną) w temperaturze 150C

Nadzienie: pietruszkę i suszone pomidory poszatkować lub zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny.

 

Zielona pasta (z rukoli):

  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub pół kostki tofu)
  • 200 g (1/2 opakowania) rukoli
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny

wszystkie składniki zmiksować – gotowe

 

Krakersy z siemienia lnianego:

  • ½ szklanki siemienia lnianego

szklanka np.:

  • ½ słonecznika
  • ½ kaszy jaglanej

przyprawy: można użyć tylko odrobiny soli albo doprawić papryką, czarnuszką, suszonymi pomidorami lub czosnkiem.

Ziarna słonecznika i kaszę jaglaną można zastąpić pestkami dyni, nasionami konopi, sezamem … Musimy pamiętać aby na pół szklanki siemienia lnianego przypadała szklanka innych nasion/pestek.

Składniki zmiksować razem tak aby około 1/3 ziaren się zmieliła. Zalać około ½ szklanki zimnej wody, odstawić na minimum 30minut – 1h godziny. Pieczemy w piekarniku na papierze posmarowanym olejem aby masa nie przywarła. W zależności od preferowanego efektu rozprowadzić łopatką na grubość między 0,5 do 1 cm. Pokroić. W zależności od piekarnika :) i grubości ciasta, piec w temperaturze około 150 stopni przez około 30 minut tak aby było chrupiące.

 

Kotlety marchwiowe No waste :)

Pulpa z sokowirówki po soku marchwiowym lub drobno starta marchew

( 7 średniej wielkości sztuk)

½ szklanki czerwonej soczewicy

½ szklanki słonecznika

średniej wielkości czerwona cebula

Przyprawy:

4 łyżeczki kolendry

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu czarnego

sól

Ziarenka soczewicy (surowe, nie gotujemy) miksujemy ze słonecznikiem (im będą drobniejsze tym lepiej). Soczewicę można zastąpić mąką z soczewicy ale zwykłym blenderem bez problemu otrzymamy dobry efekt. Łączymy z pulpą, drobno posiekaną cebulką i przyprawami, lepimy kotlety. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut lub smażymy na patelni.

Pasta ze słonecznika i pomidorów:

Składniki:

1 szklanka suchego słonecznika

1 słoik pomidorów w oleju

1 ząbek czosnku

Sól, bazylia

Słonecznik zalać na kilka godzin (3-4 h) im dłużej tym lepiej

Odcedzić słonecznik na sicie, pomidory wyciągnąć z oleju i pokroić .

Wszystkie składniki zmielić w blenderem, jeżeli pasta jest za sucha można dodać odrobinę oleju z pomidorów.

 

Pesto z jarmużu i orzechów włoskich:

(do makaronu jak i do smarowania )

Składniki:

kilka liści jarmużu (z usuniętymi trzonkami)
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek ,(lub) olej nierafinowany
sok oraz starta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
sól i pieprz
opcjonalnie: wegański żółty ser

Blendujemy wszystkie składniki, dodając wedle uznania oliwę (czym więcej tym bardziej pesto będzie płynne), cytrynę oraz sól i pieprz.